List otwarty do organizatorów i uczestników pikiety przed Sejmem, oraz pozostałych osób związanych potrzebą integracji środowiska geodezyjnego.

Gniezno 08 września 2014r.

W imieniu własnym i Stowarzyszenia Geodetów Gnieźnieńskich popieram działania zmierzające do regulacji przepisów (nie tylko w geodezji), pozwalających na normalne funkcjonowanie w Polsce.

Wszyscy wiemy, że następuje ciągły i nieodwracalny odpływ siły technicznej w wszystkich dziedzinach gospodarki, a wpływ na to ma niewątpliwie błędna polityka gospodarcza i socjalna państwa polskiego, zachłyśnięcie się pozorną wolnością oraz wymuszanie w kierunku rozwoju państwa rolniczego z dobrze rozwiniętą siecią szkolnictwa inżynieryjnego. Manipulacja faktami wskazuje, że Polska rozwija się najlepiej w Europie, a nasi obywatele pracując na dobrobyt innych krajów są tam niemile widziani.

Stajemy się skansenem Europy, do którego strach przyjechać, gdzie królować będzie nieudolna władza, a partie polityczne nadal pluć, na siebie, marnując pieniądze podatnika.

Wracając do ?geodezyjnego podwórka? wnoszę nie o jak najszybsze zmiany, lecz o dobre, a oznacza to sprawne działanie podmiotów gospodarczych w realiach sprawnego państwa.    Teraz Polska jest podzielona w zależności od tego, w jakim powiecie wykonujemy nasze prace. Są powiaty gdzie jest dobrze i szybko, i takie gdzie są nieudolni lub skonfliktowani. Zarówno w wykonawstwie jak i urzędach. Powód do zwłoki zawsze się znajdzie, a kierunek zmian przepisów jeszcze bardziej to utrwala.

Wierząc, że mój list będzie zrozumiany, jako dążenie do połączenia a nie rozbicia środowiska życzę Wszystkim równego traktowania.

Bogumił Szyda, v-prezes Stowarzyszenia Geodetów Gnieźnieńskich.

About Bogumił Szyda

uprawniony od 1995r., do innych rzeczy dużo wcześniej ;)
Wpis należy do kategorii: Aktualności. Bezpośredni link.